Pangkalan data hubungan direka bentuk untuk menyimpan data secara tersusun serta mengatasi masalah kelewahan data dan ketidaktekalan data. Apabila jadual asal mengandungi terlalu banyak lajur atribut yang mengulang nilai rekod yang sama, jadual tersebut perlu dipecahkan kepada beberapa jadual hubungan yang lebih kecil melalui kaedah penormalan tanpa menjejaskan integriti data hubungan.
Alur pemecahan jadual dan penghapusan anomali kebergantungan secara berperingkat.
Carta Alir Proses Penormalan
Setiap peringkat menyingkirkan satu jenis anomali kebergantungan.
Kunci primer, kunci asing, ERD, skema hubungan, kebergantungan fungsi dan penormalan sehingga 3NF.
Kunci primer ialah atribut (atau gabungan beberapa atribut) dengan nilai yang unik untuk mewakili setiap baris rekod dalam jadual.
Ciri-ciri: nilai unik, tidak boleh kosong (null), tidak berulang, dan nilai tetap tidak berubah.
Kepentingan: memastikan rekod tidak bertindih, memberikan identiti unik, mengelakkan pertindihan data, menjimatkan ruang storan, dan memudahkan carian rekod.
Kunci asing ialah atribut yang mengandungi nilai kunci primer daripada jadual sasaran untuk menghasilkan hubungan antara dua jadual.
Kunci asing boleh menerima nilai kosong (null). Sebuah jadual boleh mengandungi banyak kunci asing, manakala kunci primer hanya satu sahaja bagi setiap jadual.
ERD ialah teknik grafik untuk memodelkan data pada tahap konsep tanpa terikat kepada mana-mana Sistem Pengurusan Pangkalan Data (DBMS).
Kekardinalan menunjukkan kuantiti entiti-entiti dalam perhubungan:
Pertimbangan reka bentuk: mengandungi data yang lengkap dan diperlukan sahaja; memudahkan penyimpanan, pencarian dan pengemaskinian; menggunakan model data hubungan yang sesuai.
Format penyataan set hubungan:
NAMA ENTITI(Atribut 1<KP>, Atribut 2, ... Atribut N)
Kunci primer ditanda <KP> dan kunci asing ditanda <KA>.
<KP>
<KA>
Jadual satu-baris dengan nama entiti di atas baris jadual dan nama-nama atribut di dalam lajur yang ditandakan <KP> atau <KA>.
Atribut-atribut bergantung sepenuhnya kepada kesemua atribut kunci primer gabungan dalam jadual.
Contoh: Tarikh Hantar bergantung kepada kedua-dua Kod Buku dan ID Murid.
Atribut bukan-kunci bergantung kepada salah satu daripada atribut kunci primer dalam jadual yang mempunyai kunci komposit.
Contoh: Nama Buku bergantung kepada Kod Buku sahaja, bukan ID Murid.
Atribut bukan-kunci bergantung kepada atribut biasa (bukan kunci) yang lain dalam jadual.
Contoh: Nama Murid bergantung kepada No Telefon Bimbit.
Cuba jawab sendiri dahulu, kemudian tekan butang untuk menyemak.
Apakah perbezaan utama dari segi nilai kosong (null) antara kunci primer dan kunci asing?
Kunci primer tidak dibenarkan sama sekali menerima nilai kosong (null), manakala kunci asing dibenarkan menerima nilai kosong (null).
Nyatakan simbol bagi entiti, atribut, dan hubungan dalam Gambar Rajah Perhubungan Entiti (ERD).
Simbol entiti ialah segi empat tepat, simbol hubungan ialah rombus, dan simbol atribut ialah elips.
Apakah masalah yang dihapuskan semasa proses penukaran skema hubungan daripada 1NF kepada 2NF?
Kebergantungan fungsi separa.
Penormalan bermaksud menggabungkan semua jadual menjadi satu jadual besar yang lengkap.
Penormalan sebenarnya memecahkan jadual yang besar dan lewah kepada beberapa jadual hubungan yang lebih kecil untuk mengurangkan lewahan data dan memelihara integriti data.
Nilai nama orang sesuai dijadikan kunci primer kerana setiap orang ada nama.
Nama murid atau orang kurang sesuai dijadikan kunci primer kerana berkemungkinan besar wujud individu lain yang mempunyai nama yang sama (berulang).
1 Antara ciri berikut, yang manakah BENAR mengenai kunci primer?
2 Kebergantungan yang wujud apabila sesuatu atribut bukan-kunci bergantung kepada atribut bukan-kunci yang lain dipanggil...
3 Simbol grafik yang digunakan untuk mewakili perkaitan atau hubungan dalam ERD ialah bentuk .
4 Objektif utama proses penukaran skema hubungan dari tahap 1NF kepada 2NF adalah untuk menghapuskan kebergantungan fungsi .
Seret bentuk normal ke penerangan yang betul. Jika menggunakan telefon, tekan pilihan jawapan dahulu, kemudian tekan kotak padanan.
There is something wrong with this question.