Matematik

Bab 8 : Garis dan Sudut

Apa yang akan anda pelajari dalam bab ini
Matematik
Dalam bab ini, kita akan belajar tentang garis dan sudut. Kita akan belajar bagaimana menentukan dan menerangkan kekongruenan tembereng garis dan kekongruenan sudut. Kita juga akan belajar menganggar dan mengukur saiz tembereng garis dan sudut, serta bagaimana cara anggaran diperoleh.

Selain itu, kita akan belajar tentang sudut yang berkaitan dengan garis bersilang. Kita akan belajar mengenal, menerangkan, dan melukis sudut bertentang bucu dan sudut bersebelahan pada garis bersilang, termasuk garis serenjang. Kita juga akan belajar menentukan nilai sudut yang berkaitan dengan garis bersilang apabila nilai sudut lain diberi.

Terakhir, kita akan belajar tentang sudut yang berkaitan dengan garis selari dan garis rentas lintang. Kita akan mengenal, menerangkan, dan melukis garis selari dan garis rentas lintang. Kita juga akan mengenal, menerangkan, dan melukis sudut sepadan, sudut selang-seli, dan sudut pedalaman.

Dengan memahami bab ini, kita akan dapat menguasai konsep garis dan sudut dengan baik. Jadi, mari kita mulakan pembelajaran kita!
Live tuition recordings
Recording
GARIS DAN SUDUT

Tutor: Cikgu Najmuddin

Rabu 21 Sep 2022 08:00 pm
Recording
GARIS DAN SUDUT

Tutor: Cikgu Najmuddin

Rabu 14 Sep 2022 08:00 pm
Recording
GARIS DAN SUDUT

Tutor: Cikgu Najmuddin

Rabu 24 Aug 2022 08:00 pm