Alam Sekitar dan Teknologi Hijau
Awam
Dunia Hanya Pinjaman
Kepentingan
Sediakan teks ceramah anda selengkapnya
Ceramah – Berformat
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dunia ini hanyalah pinjaman sementara yang Allah beri kepada kita. Segala nikmat seperti harta, masa dan kesihatan bukan milik kekal. Kita harus sedar bahawa dunia ini hanya tempat persinggahan sebelum kembali kepada Pencipta.
Kesedaran ini penting supaya kita tidak menjadi tamak atau lalai. Firman Allah dalam Surah Al-Hadid ayat 20 mengingatkan bahawa kesenangan dunia hanya memperdayakan. Oleh itu, kita mesti menjaga amanah ini dengan menggunakan nikmat dunia untuk kebaikan.
Cara mengurusnya ialah dengan beramal soleh dan mematuhi ajaran Islam. Bersedekah, membantu orang lain dan menjauhi pembaziran adalah langkah bijak agar pinjaman dunia digunakan sebaiknya.
Kesimpulannya, marilah kita hargai dunia sebagai pinjaman dan persiapkan bekalan akhirat. Dunia sementara, akhirat kekal. Semoga kita menjadi insan yang bertanggungjawab dan bersyukur. Terima kasih.
Assess yourself by staged practices